Omgeving Bethlehem en Jeruzalem
Door: Maarten en Aart
Blijf op de hoogte en volg Aart en Maarten
29 Maart 2009 | Palestina, Hebron
Dan onze verdere belevenissen in de omgeving Bethlehem
TENT OF NATIONS
Stel je voor, je loopt een kale heuveltop op, ziet een klein bordje en wat gekleurde steentjes en dat is het. Het uitzicht is trouwens prachtig, op een vallei met allemaal deels natuurlijke, deels kunstmatige terrassen. Het hek wordt door Daoud voor ons opengedaan en we lopen verder de top op, koud, wind, kaal. Dan dalen we af in een grot, waar Daouds familie jaren heeft gewoond. Op dit stuk land woont hij ook. De portretten van overgrootvader, grootvader en vader zijn op een pilaar aangebracht. Ze symboliseren de verbondenheid van Palestijnen met de grond.
Daoud vertelt over de zomerkampen die op deze plek gehouden worden. Ze willen veel in jeugd investeren, om de jeugd te activeren, doelen in het leven te geven en uit de slachtofferrol te halen. Veel werk wordt gedaan door vrijwilligers en we ontmoeten toevallig één van de twee momenteel aanwezige Nederlanders.
Het oog van Israeliers is op deze heuveltop gevallen en het land van de familie is in 1991 tot staatseigendom van Israel verklaard (het ligt in de West Bank, voor de duidelijkheid). Gelukkig kon de familie aantonen, met papieren uit zelfs de Ottomaanse tijd, dat het land steeds eigendom van de familie is geweest. De procedure loopt nog steeds, heeft 140.000 dollar gekost en het land is 7x opnieuw opgemeten. Twee keer is een poging gedaan een weg over het land aan te leggen. Binnenkort volgt er weer een uitspraak.
WOMAN IN BLACK
Overal over de wereld organiseert deze organisatie demonstraties. Gisteren was er een demonstratie tegen huisafbraak in een wijk in Jeruzalem. De Women in black zijn joods, buitenlands, arabisch enzovoorts. Vanaf een actietent in de wijk ging de optocht rond langs 2 plaatsen, waar huizen op last van de Israëlische overheid afgebroken zijn. Na terugkomst waren er een aantal korte toespraken. Daarin werd opnieuw duidelijk wat Palestijnen allemaal moeten doen om hun huizen te behouden en dat daarmee astronomische bedragen gemoeid zijn (één van de manieren om het Palestijnen heel moeilijk te maken).
VETERANEN
In de avond hebben we gesproken met een veteraan van het Israëlische leger. Zoals bekend is er een aantal veteranen, dat de stilte doorbreekt en vertelt over wat ze in Hebron, Nablus, Jatta en andere steden op de West Bank hebben gedaan. Wat ze hebben gedaan zou sommigen voor een heel aantal jaren in de gevangenis brengen, als ze dat als burger hadden gedaan. Maar ze waren deel van het militaire systeem en dan gelden andere regels. Hij zegt, dat er maar één logische manier om je taak als militair uit te voeren en dat is door intimidatie en ontmenselijking van tegenstanders, in dit geval Palestijnen. Het uitgangspunt is, dat je je aanwezigheid als militair moet laten “voelen”.
Aart en Maarten
29 Maart 2009 - 07:40
Dink Pfister:
Hai,
We zullen het in Groningen in de dienst even melden dat jullie op de radio zijn.
Dink -
29 Maart 2009 - 10:21
Frans En Wies:
Maarten en Aart bedankt voor jullie regelmatige verslagen. We zullen vanmiddag zeker luisteren.
Groet en nog veel sukses
Frans en Wies. -
29 Maart 2009 - 11:17
Marlies Tjallingii:
Beste Aart en Maarten
Goed om weer in contact te zijn via mail en jullie weblog.Nog een paar dagen en dan weer terug hier. Neem ze nog in de volle 100% op!
Ik ben benieuwd naar jullie verdere verhalen.
Liefs
Marlies -
29 Maart 2009 - 12:38
Marion Oonk:
Hallo Aart,
Eindelijk jullie indrukwekkende verslagen gelezen, allemaal achter elkaar. Moeilijk om optimistisch te blijven als je dit allemaal leest, maar zolang de mensen daar het niet opgeven blijft er hoop! -
29 Maart 2009 - 13:23
Laura:
Maarten, ik heb je gehoord op de radio net! Goed verhaal!
De verslagen blijven indrukwekkend om te lezen, laat staan om er bij te zijn. Ik ben erg benieuwd naar de gevoelens achter de verhalen als jullie terug zijn in Nederland!
Groetjes! -
30 Maart 2009 - 07:57
Joke Zwarteveen:
hoi Aart,
wat zul jij een indrukken meenemen naar Nederland. En wat is het ingewikkeld daar in Israël. Bedankt voor alle informatie die wij op deze manier krijgen.Soms moet ik denken aan psalm 11: als de grondslagen vernield zijn, wat kan een rechtvaardige dan nog doen? Of in de nieuwe vertaling: Schuilen doe ik bij de HEER (....) Wat kan een rechtvaardige anders doen als de grond onder alles wegzinkt?
Want kapotte grondslagen, grond die onder je wegzinkt, het typeert wel de samenleving daar.
Wens iedereen heel veel sterkte daar, en hopelijk kunnen alle "rechtvaardigen" toch nog een beetje doen. In ieder geval niet met geweld, dat is mooi, en typeert ook de "rechtvaardige".
Shaloom.
01 April 2009 - 19:32
Rusz:
fijn en waardevol om jullie ontroerende verslagen te lezen.
lieve groeten
rusz